Grötbröd – det saftigaste brödet! Fullt av smak och nyttigheter! Jag använder ofta tre olika gryn i receptet men det går minst lika bra att byta ut till vilken blandning av gryn som du föredrar.
Ingredienser till två bröd bakade i formar:
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 dl dinkelflingor
5 dl kokande vatten
Skålla grynen genom att hälla det kokande vattnet över dem. Låt stå tills det svalnat till rumstemperatur.
Resterande ingredienser:
300 g vatten
480 g Ölandsvetemjöl
150 g dinkelmjöl
70 g grahamsmjöl
15 g salt
En klick honung
120 g surdeg
Blanda surdegen i vattnet och tillsätt sen den rumstempererade gröten och resterande ingredienser. Det blir en ganska lös och kladdig deg.
Kör i maskin ca 5 minuter och låt sen vila i bunken i ca 30 minuter. Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk.
Sedan följer 4 omgångar av ”Stretch & fold”. Alltså när du tar tag i degen på en sidan och drar den lite uppåt och sedan lägger den över sig själv i bunken. Gå hela varvet runt degen i bunken och upprepa detta var 30:e minut totalt 4 ggr.
Fördela sedan degen i två oljade brödformar, jämna till degen med blöt hand och strö över lite havregryn.
Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur en timme innan du plastar in och ställer i kylen för långsam jäsning ca 12 timmar.
Ta ut bröden ur kylen när du startar ugnen på 230 grader. Låt ugnen bli ordentligt varm (ca 45 minuter) innan du gräddar bröden i ca 35-40 minuter. Sänk värmen till 210 grader efter ca 10 minuter.
