Dagens skönhet

Dagens bakning levererade två väldigt goda bröd! Luftigt och lätt inkråm och knaprig skorpa!

Ingredienser till 2 bröd;
300 g Manitoba Cream
200 g Ölandsvete
100 g rågmjöl
450 g vatten
130 g surdeg
18 g salt
En klick honung

Blanda mjöl och vatten och låt stå 30-60 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter innan salt och honung adderas.
Knåda samman till en smidig deg i maskin ca 10 minuter och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ett par ggr under ca 4 timmar.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till två bollar. Täck med ren kökshandduk och låt vila ca 20 minuter.
Forma bröden igen och lägg i varsin jäskorg. Täck med handduk igen och låt stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar till.
Lägg sen allt i en stor plastpåse och ställ i kylen över natten.


Nästa dag:
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över- och undervärme) och placera en baksten eller bakplåt som håller värmen på ett galler mitt i ugnen.
Snitta valfritt mönster på brödytan med ett vasst rakblad. Placera brödet på bakstenen/plåten och kasta lite vatten på botten av ugnen och stäng snabbt ugnsluckan.

Grädda ca 30 minuter eller tills brödet fått fin färg. Var inte rädd för att grädda brödet hårt – då blir det en knaprig skorpa. Passa så det inte bränns bara!

Låt svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *