Frukt- och nötbröd är otroligt gott! Vet att många håller med mig men att det fortfarande finns de som ännu inte förstått vitsen med frukt i mat!
Ni som håller med mig och faktiskt uppskattar frukt i mat så kommer här receptet!
Ingredienser till 2 bröd:
600 g vatten
160 g surdeg
800 g mjöl (här en blandning av 300 g vetemjöl special, 200 g Rustique, 200 g dinkel och 100 g rågmjöl)
150 g torkade fikon och aprikoser
50 g hasselnötter
19 g salt
Dela frukten i mindre bitar och lägg i en separat skål med vatten och ställ åt sidan.
Blanda mjöl, vatten och surdeg och låt sen stå i 30 min. Täck med lock eller plast under tiden.
Tillsätt sen frukt, nötter och salt och blanda tills degen går ihop bra och blir smidig. Det tar ca 10-15 minuter i maskin eller längre för hand.
Sen är det dags att låta degen bulkjäsa under 4 timmar.
Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger. Täck med lock eller plast mellan gångerna.
Efter 4 timmar är det dags att dela upp degen och forma den till två bröd. Placera varje bröd i en mjölad jäskorg. Låt sen bröden stå ytterligare en timme på köksbänken innan de ställs in i kylen över natten. Täck bröden med plast/lägg i plastpåse.
Dagen efter: sätt ugnen på 230 grader varmluft och låt ugnen bli ordentligt varm.
Stjälp upp degen på bakplåtspappret och pudra ytan med mjöl. Borsta bort överflöd och snitta sen i valfritt mönster.
Grädda ca 25 minuter tills ytan fått fin färg och en knaprig skorpa.