Breimes dinkel

Ett surdegsbröd med mycket smak och knaprig skorpa (ger 2 bröd);

Fördeg:
100 g aktiv surdeg
100 g dinkelsikt
100 g vatten

Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i rumstemperatur 6-12 timmar.

Resterande ingredienser:
400 g vatten
350 g dinkelsikt
200 g vetemjöl
50 g rågmjöl
13 g salt

Blanda fördegen med resterande ingredienser. Blanda samman till en smidig, lite kladdig deg och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold 4-5 gånger med 30 minuters mellanrum.
Forma degen till två bröd, låt vila under bakduk på köksbänken i ca 20 minuter. Forma sedan en sista gång och lägg sen i jäskorgar och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Täck med handduk och plastpåse och låt vila i kylen till nästa dag.

Ta fram degen ur kylen och sätt ugnen på 230 grader. Snitta valfritt mönster.
Grädda i gjutjärnsgryta eller på baksten i ca 30 minuter.

Låt svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *