Favoritfrukosten är serverad! Prep dagen innan ger en magisk start på nästa dag!
Det är bra att ha ett grundrecept att utgå ifrån. Då blir bakandet väldigt mycket enklare och det går lite som på rutin.
Mitt standard recept handlar mer om relationer mellan mjöl, vatten och surdeg snarar än om vilket mjöl jag använder.
Grundrecept
500 g mjöl / 365 g vatten / ca 100 g surdeg / 13-15 g salt
Mjölsorterna går att variera i oändlighet och jag älskar att testa nya kombinationer. Tänk på att om en väldigt stor del av mjölet är grovt så kommer brödets struktur att ändras. En riktlinje jag brukar ha är att ha ca hälften av mängden mjöl av ljusare karaktär och addera rågmjöl, graham eller andra lite grövre sorter som resterade mjölmängd.
Ingredienser till 12 frallor;
250 g Manitoba Cream
200 g Halländskt lantvete
50 g grahamsmjöl
365 g vatten
100 g surdeg
13 g salt
Lite brödkryddor och en klick honung
Blanda mjöl och vatten och låt stå 30-60 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter innan salt och brödkryddor åker i.
Knåda samman till en smidig, lite kladdig deg och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold 5-6 gånger med 30 minuters mellanrum.
Sätt ett lock på bunken och låt vila i kylen till nästa dag.
Nästa dag
Ta fram degen ur kylen och sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Dela försiktigt upp degen i ca 12 bitar.
Grädda ca 20 minuter.
Låt svalna på galler.
2 kommentarer
Bytte ut mjölet mot vetemjöl special, rågmjöl och lite rågsikt. Jag tyckte att det var svårt att få in surdegen i degen efter första vilan. Knådade sen 5 min i hushållsassistent. Kanske skulle haft i surdegen då istället. Hur som helst blev brödet väldigt gott!
Det går bra att blanda surdegen i vattnet innan du har i mjölet också. Då kan det vara enklare att blanda ihop.