Borodninsky – en av mina favoriter!


Ett kompakt surdegsbröd med massor av smak! Skiva upp i tunna skivor och njut!

Ingredienser till två bröd:

Dag 1 – skållning
170 g rågmjöl
10 g mortlade korianderfrö eller kumminfrön
350 g vatten

Blanda mjöl och kryddor i en bunke. Koka upp vattnet och häll över mjölet. Rör ihop till en smet och täck med lock. Låt stå i rumstemperatur tills nästa dag eller minst 8 timmar.

Mata surdegen med såpass mycket att du har 900 g att hälla i degen nästa dag!

Dag 2
900 (!) g rågsurdeg – jo du läste rätt!
400 g rågmjöl
170 g fullkornsvetemjöl
170 g mörk sirap
35 g salt

Blanda skållningen med resterande ingredienser i en degblandare och kör på lägsta växel i i 10 min för att sen öka till lite högre hastighet i 5 minuter. Det är en extremt kladdig deg och ska så vara!
Täck bunken och låt vila i 2 timmar.
Smöra två brödformar (1 1/2 liter). Ta ut degen på mjölat bakbord, dela i två delar och forma varje del till en form som passar brödformarna. Jobba med blöta händer så fastnar inte den kladdiga degen på händerna!
Placera i varsin form, platta till ytan och pudra sen över rågmjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 6 timmar i rumstemperatur. De är klara att gräddas när de fått en lätt välvd form (kan ta upp till 8 timmar om det är lite kallare).

Sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid.
Skär ett snitt längs bröden och ställ in i ugnen och kasta lite vatten på ugnsgolvet för att skapa ånga.
Sänk värmen till 180 grader efter 10 minuter och grädda i totalt 1 1/2 timme tills innertemperaturen blivit 98 grader.
När bröden är klara ska de plastas in och vila helst en dag (ända upp till en vecka) innan de äts upp i ett nafs!

Recept av Johan Sörberg!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *