Att hinna baka surdegsbröd på vardagar – inte omöjligt – kräver bara lite planering!
Såhär brukar jag göra:
Morgon dag 1:
Jag matar surdegen så den har tid att komma igång under dagen när jag är på jobbet. Jag brukar ha något mindre mängd vatten för att sakta ner processen lite – alltså blanda en lite ”trögare” surdeg än vanligt. Då hinner inte surdegen säcka ihop innan jag är hemma igen på eftermiddagen.
Eftermiddagen dag 1:
ca 17.30-tiden när jag kommer hem från jobbet sätter jag degen med surdegen som borde vara redo vid det laget.
Dag 1 kväll:
framåt 21.30-tiden är det dags att forma degen till två bröd och sen vid 22.30 plastas in och ställas i kylen över natten.
Dag 2 morgon eller kväll:
om jag har tid att grädda bröden på morgonen gör jag det annars kan de lika gärna stå kvar i kylen tills jag kommer hem på kvällen samma dag.
Det finns säkert 1000 sätt att baka surdeg på! Inget är rätt – inget är fel! Det är bara att testa sig fram och tjuvkika lite på hur andra gör. Att få in surdegsbakning i sitt schema fastän man jobbar heltid kan vara lite kneigt – men absolut inte omöjligt! Lycka till med bakningen!