Vallmo är så underskattat- ger en härlig ”rostbrödssmak” till varje skiva! Potatisen i degen ger brödet en härlig och saftig struktur utan att ge någon egentlig smak.
Ingredienser till två bröd bakade i brödformar:
630 g vatten
800 g mjöl (här en blandning av 300 g Ramlösa Rustique. 200 g dinkel, 200 g Manitoba Cream och 100 g enkorn)
130 g surdeg
160 g kall, kokt potatis – pressad
19 g salt
En klick honung
Blanda vatten, surdeg, pressad potatis och mjöl ordentligt i maskin eller för hand.
Täck med lock eller plast och låt stå i 30 minuter.
Blanda i salt och honung och blanda igen ordentligt tills degen blir smidig och går ihop fint.
Täck bunken igen och låt stå 30 minuter.
Vik sen degen lätt över sig själv ett par gånger. Upprepa 4 ggr under totalt 4 timmar.
Ta ut degen ur bunken och forma till avlånga bröd.
Placera i brödformar klädda med bakplåtspapper.
Täck sen med plast och låt stå på köksbänken i ca 1 timme innan de ställs in i kylen över natten.
Nästa morgon: sätt ugnen på 230 grader varmluft och ta fram bröden ur kylen. Strö över vallmofrön och låt stå på köksbänken medan ugnen blir ordentligt varm (ca 45-60 minuter).
Skåra brödet och grädda (med ånga i början) i ca 30 minuter. Ånga skapas enkelt genom att kasta ett halvt glas vatten på ugnsgolvet precis innan luckan stängs.
Låt svalna på galler ur formen.