Ok – vet att det är en ”vattendelare” med frukt och nötter i bröd – men jag envisas med att älska det! Texturen och de små härliga fruktbitarna gör smörgåsen mycket godare tycker jag! Receptet går naturligtvis att göra utan frukt och nötter – men våga chansa om du aldrig bakat med det förut. Vem vet – kanske blir det en ny favorit?
Ingredienser till två bröd:
750 g mjöl (här en blandning av 500 g Manitoba Cream, 150 g rågsikt och 100 g rågmjöl)
525 g vatten
150 g surdeg
100 g torkade fikon (delade i mindre bitar och blötlagda i vatten ca 30 minuter)
70 g hackade hasselnötter
20 g salt
Blanda vatten, surdeg och mjöl och kör i maskin tills degen går ihop bra och känns smidig. Det tar ca 10-15 minuter.
Låt vila övertäckt i bunken i ca 20 minuter och tillsätt sen salt, fikon (häll av vattnet först) och hasselnötter. Blanda så att frukt och nötter fördelas bra i degen.
Flytta degen till en oljad plastback/bunke och täck med lock.
Låt sedan degen jäsa i backen/bunken i ca 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
Efter ca 4 timmar – dela upp degen i två delar på lätt mjölat bakbord och forma varje del till en rund boll. Låt ligga ca 20 minuter.
Forma sedan en sista gång och placera i varsin mjölad jäskorg. Låt stå på köksbänken en timme och plasta sen in båda korgarna och ställ i kylen över natten.
Sätt ugnen på 230 grader och placera en baksten eller liknande på gallret i ugnen och låt den bli varm samtidigt som ugnen värms upp.
Snitta brödet innan gräddning och grädda ca 20-25 minuter.
Låt svalna på galler!



