Jag har klurat lite på hur jag skulle baka vörtbröd med surdeg och har läst otaliga recept från duktiga bagare och entusiaster. Vörtbröd ger en härlig julkänsla och kan toppas med allt från ost till julskinka.
Här är min tolkning av julens vörtbröd! Receptet ger två bröd.
Ingredienser:
330 ml mörkt öl
1 espresso
260 g rågsikt
320 g Manitoba Cream eller vetemjöl special
100 g rågsurdeg
8 g jäst
50 g brödsirap
6 g salt
1 tsk kanel
2 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk pomeransskal
Smula jästen i en bunke. Blanda i öl, sirap och espresso. Tillsätt surdeg, salt och kryddor. Blanda i allt mjöl och kör i maskin ca 10 minuter.
Täck bunken och låt degen jäsa ca 1 timme. Fukta händerna och dra sen i degens kanter och vik in mot mitten. Låt degen jäsa en timme till.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två delar. Forma lätt till två bröd utan att knåda degen. Placera i varsin smörad brödform. Täck med plastfilm och handduk och låt jäsa ca 2 timmar.
Grädda på 200 grader varmluft ca 35-40 minuter.
Pensla de nygräddade bröden med sirap och kaffe för en fin yta.
Det går naturligtvis att addera russin till degen. Lägg då russinen i blöt en stund så de sväller lite och drar åt dig vätska. Häll av vattnet innan du adderar dem till degen med de andra ingredienserna.