Surdegsbröd

Doften av nybakat bröd en söndag morgon är det inte mycket som slår!

Ett recept som jag ofta återkommer till är detta;
500 g mjöl
– här kan du blanda vilka sorter du vill men behåll en stor del ”vitt” mjöl för att få ett luftigt bröd.
365 g vatten
75-100 g surdeg
10-14 g salt


Ingredienser till 1 stort bröd:
50 g vitaliserat havrekross
200 g Manitoba Cream
150 g rågsikt
100 g dinkel
365 g vatten
75 g surdeg
14 g salt
En nypa brödkryddor

Börja med att mata surdegen så att den är frisk och bubblig. Det brukar ta 4-5 timmar innan min surdeg är redo (dubblat volymen i burken).

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!

Under ca 3-5 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e minut görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.

Forma sedan brödet till en runda boll och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen igen och lägg i en jäskorg, täck med handduk och plasta in. Ställ i kylen över natten.

Dag 2
Ta fram brödet ur kylen och sätt ugnen på 230 grader samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen.

Snitta valfritt mönster i bröden innan gräddning.

Grädda ca 30-35 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *