Surdegsbröd med solros- och pumpakärnor

Härliga surdegsbröd! Denna version med solros- och pumpakärnor som topping!

Ingredienser till 1 bröd eller ca 12 frallor:
250 g vetemjöl Special eller Manitoba Cream
200 g rågsikt
50 g vitaliserad havrekross
365 g vatten
75 g surdeg
10 g salt
En nypa brödkryddor

Börja med att mata surdegen så att den är frisk och bubblig. Det brukar ta 4-5 timmar innan min surdeg är redo (dubblat volymen i burken).

Blanda mjöl och vatten och låt stå (autolys) i 30-60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker saltet i – blanda ordentligt!

Under ca 3-5 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e minut görs en stretch & fold (se i händelser ovan hur jag gör 👆🏼).

Forma brödet till 1 rund boll och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.

Forma sen brödet och lägg i en jäskorg som har pumpakärnor och solroskärnor i botten. Man kan spraya degen lätt med vatten innan den läggs i jäskorgen för att säkerställa att fröna fastnar ordentligt. Täck med handduk och plasta in. Ställ i kylen över natten.

Dag 2
Ta fram brödet ur kylen och sätt ugnen på 230 grader och lägg in en bakplåt.

Stjälp ur degen från jäskorgen och snitta precis i kanten där fröna slutar. Låt vila medan ugnen blir ordentligt varm.

Grädda ca 20 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *