Som ett blankt ark…

Som ett blankt ark är degen innan den snittas. Det är ju naturligtvis inte nödvändigt att ”pynta” brödet på det här sättet – men så fort du testat vill du inte sluta!

Ingredienser till två bröd:
600 g vatten
809 g mjöl (här 400 g halländskt lantvete + 400 g Manitoba Cream)
160 g surdeg
19 g salt
En klick honung

1. Blanda mjöl, vatten och surdeg och låt stå övertäckt i bunken ca 20-30 minuter
2. Tillsätt salt och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
3. Låt jäsa i rumstemperatur 4 timmar. Titta till degen varje timme och vik den försiktigt över sig själv ett par gånger.
4. Dela upp degen i två delar på lätt mjölat bakbord och forma till två runda bollar. Låt ligga 10 minuter för att slappna av. Forma sen till två bröd och försök skapa spänning på degytan genom att vika och spänna degen. Placera i varsin mjölad jäskorg. Låt stå ytterligare 30-50 minuter på köksbänken.
5. Lägg båda jäskorgarna i en ren plastpåse och ställ hela paketet i kylen över natten.
6. Morgonen efter – sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så att ugnen blir ordentligt varm.
7. Snitta valfritt mönster på brödytan och komplettera med ett längre längsgående snitt för brödet ska öppna upp sig helt när det expanderar vid gräddning.
8. Grädda ca 20-25 minuter tills ytan fått en fin färg och knaprig skorpa. Kasta ett halvt glas vatten på ugnsgolvet precis när du sätter in brödet i ugnen för att skapa ånga. Det ger brödet en härlig yta och hjälper brödytan att behålla fukten en stund tills det börjat expandera av ugnsvärmen. Det hjälper sprickbildningen på ytan och dina snittade mönster får en chans att utvecklas.

Låt bröden svalna minst 45 minuter innan du skär upp dem.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *