Baka i gjutjärnsgryta

Att baka bröd i gjutjärnsgryta är ett toppenbra idé! Grytan värms upp tillsammans med ugnen och skapar en extra varm och fuktig miljö för brödet att gräddas i. Efter ca 15 minuter tas locket av och brödet gräddas klart i grytan och får samtidigt fin färg.

Ingredienser till 2 bröd:
250 g vetemjöl
200 g Ramlösa Rutique
100 g rågsikt
50 g fintmalt rågmjöl
450 g vatten
110 g surdeg
16 g salt
En klick honung

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i ca 60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker salt och honung i – blanda ordentligt!

Under ca 3-4 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur.
Var 30:e-60:e minut görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.

Forma sedan brödet till 2 runda bollar och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen igen och lägg i varsin jäskorg, täck med handduk. Låt stå framme i rumstemperatur ca 1 timme och lägg sen i en plastpåse och ställ i kylen över natten.

Dag 2
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över/undervärme) samtidigt som du placerar en gjutjärnsgryta med lock i ugnen. Låt ugnen bli ordentligt varm.
Snitta valfritt mönster i brödet innan gräddning.
Grädda med lock i 15 minuter och sedan ca 20-25 minuter till utan lock tills brödet fått fin färg och hård skorpa.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *