Torkad surdeg

En surdeg mår som bäst när den blir matad med mjöl och vatten minst en gång i veckan – gärna oftare! Det kan ju skapa en del stress om man inte bakar så ofta. Bakning ska vara kul och inte det minsta stressande så därför behöver man hitta smarta knep som gör det hela lite enklare och roligare!

Så här torkar man surdeg och spara till senare
Mata surdegen så att den är aktiv och bubblande. Bred ut surdeg tunnt på ett bakplåtspapper.

Ställ sen plåten i ugnen med ugnslampan tänd utan att sätta igång ugnen. Stätt en träslev i öppningen så att luckan inte stängs helt.
Låt stå i ugnen med endast värmen från ugnslampan tills surdegen har torkat helt. Det tar ett par timmar.

Bryt den torkade surdegen i mindre bitar och förvara i burk med tätslutande lock.


Så här startar man en torkad surdeg igen
När suget att baka med surdeg kommer tillbaka är det dags att starta upp den torkade surdegen igen.

Steg 1 Krossa surdegen till ett fint smul i en mortel och lägg i en glasburk med vatten. Rör om och ställ i rumstemperatur ca 1 dygn. Rör runt då och då. Täck med plastfolie eller lock.

Steg 2 Efter ett dygn har smulorna lösts upp i vattnet. Nu är det dags att mata med rågmjöl och mer vatten.

Låt stå i rumstemperatur ytterligare ett dygn. Rör om då och då.
Efter ett dygn kan nivån ha höjts något.

Steg 3 Häll bort ca 70% och mata med rågmjöl och vatten. Konsistensen ska vara som trögflytande våffelsmet. Snygga till kanterna på burken och justera gummisnodden på utsidan av burken. Täck med plast eller lock och låt stå ytterligare ca 12-24 timmar.
OBS! Häll bort surdegen i matavfallspåsen – inte i vasken eftersom det kan orsaka stopp!

Klart Efter ett dygn har bubblor börjat synas på ytan och nivån har höjts i burken. Om surdegen inte har kommit igång ordentligt kan man göra om stegen ovan igen. Alltså häll ut 70% och mata igen och låt stå i rumstemperatur.

Efter ca 3 dygn är surdegen redo att baka med igen. Fortsätt mata med mjöl och vatten tills den har kommit igång ordentligt.

Förvara i kylen med lock när den inte används.

You may also like

4 kommentarer

    1. Det är inte så noga i början – bara så att surdegn börjar få lite mat att jobba med så att säga. Den ska komma igång igen. Du kan testa med 2/3 dl av varje i början och se hur det går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *