Helgens bröd

Helgens bröd till Allhelgona fick ett mönster som kanske mer påminner om sommarblommor. Kanske är det längtan till sommar och sol som fick vara inspiration!

Ingredienser till två bröd:
350 g Manitoba Cream
200 g Ölandsvete fullkorn
50 g grovt rågmjöl
450 g vatten
140 g surdeg
17 g salt + lite brödkryddor

Blanda mjöl och vatten och låt stå 30-60 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter innan salt och kryddor adderas.
Knåda samman till en smidig deg i maskin ca 10 minuter och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Stretch & fold ett par ggr under ca 4-5 timmar.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till två bollar. Täck med ren kökshandduk och låt vila ca 20 minuter.
Forma bröden igen och lägg i varsin jäskorg. Täck med handduk igen och låt stå framme i rumstemperatur 1-2 timmar till.
Lägg sen allt i en stor plastpåse och ställ i kylen över natten.

Nästa dag:
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över- och undervärme) och placera ett bakstål på ett galler mitt i ugnen.
Snitta brödytan med ett vasst rakblad.

Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg.
Var inte rädd för att grädda brödet hårt – då blir det en knaprig skorpa. Passa så det inte bränns bara!

Låt svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *