Om du är sugen på att baka en väldigt god äppelkaka så rekommenderar jag verkligen det här receptet!
Knaprigt crumble på toppen och saftiga äppelbitar i fyllningen!
Ingredienser;
Crumble:
70 g smör
90 g strösocker
100 g vetemjöl
1 krm salt
3 msk ljus sirap
Äppelfyllning:
4 äpplen
25 g smör att steka i
Kanel/kardemumma/ingefära
ca 2 msk brunfarin
Kaksmet:
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
125 g rumstempererat smör
180 g strösocker
2 ägg
1,5 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft och kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform (ca 20 cm i diameter)
1. Gör crumble genom att vispa ihop samtliga ingredienser i en liten bunke.
Ställ åt sidan och fortsätt med äppelfyllningen.
2. Skala och tärna äpplen och stek i ett par minuter i smör, kryddor och brunfarin.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en liten bunke.
4. Vispa ihop smör och strösocker och tillsätt sen ett ägg i taget och sen mjölken.
Rör försiktigt ner mjölblandningen och avsluta med de stekta äpplena.
5. Häll ner smeten i formen och toppa med crumble.
Grädda i ca 50 minuter tills kakan stelnat. Det gör inget om den är liite mjuk i mitten.
Låt svalna minst 30 minuter och njut sen tillsammans med antingen vaniljglass eller vaniljsås!