Baka med fördeg – bra att ta till sent på kvällen

Det handlar om timing – att baka när surdegen är redo. Ibland blir det lite klurigt att baka sent på kvällen och då är det toppen att sätta en fördeg och fortsätta baka nästa dag istället.

Fördeg:
100 g rågsikt
110 g vatten
25 g rågsurdeg (aktiv och bubblande – matad tidigare på dagen).

Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i bunke med lock i rumstemperatur minst 6 timmar. Perfekt att blanda ihop kvällen innan du vill baka!

Om surdegen peakar sent på kvällen kan det vara bra att använda surdegen till en fördeg.


Resterande ingredienser:

750 g mjöl (400 g Manitoba Cream, 250 g Ramlösa Rustique, 100 g grahamsmjöl)
550 g vatten
23 g salt
En klick olivolja

Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme.
Tillsätt sen all fördeg och blanda ordentligt. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur ca en timme till.
Addera salt och honung och blanda ordentligt.
Täck bunken med lock och titta till degen varje timma och gör en serie stretch & fold.

Efter ca 4 timmar är det dags att forma bröden. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och och dela upp i två delar. Forma varje del till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 20 minuter.

Preppa jäskorgar med mjöl och forma sen bröden en sista gång och lägg i varsin korg. Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca 1-2 timmar innan de plastas in (dra en ren plastpåse över bröden. Två jäskorgar får plats i en vanlig påse). Ställ in i kylen över natten.

Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme och placera en baksten eller bakplåt i ugnen och låt den bli ordentligt varm.
Snitta bröden innan gräddning.
Grädda ca 25-30 minuter tills bröden fått fin, mörk färg.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *