Kanel- och kardemummabullar

Kanel- och kardemummabullar är alltid en bra idé!

En pytteliten bit jäst hjälper jäsningen att komma igång bra, sen gör surdegen resten! Sen fick de små skönheterna vila en natt i kylen innan gräddning! Behöver jag säga att det var värt väntan?

Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
1 dl grädde
2 dl mjölk
5 g jäst
100 g vetesurdeg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g rumstempererat smör
1 ägg
9 dl vetemjöl special
1 dl vetemjöl Rustique

Mortla kardemummakärnorna och värm sen med mjölken och grädden till ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös den med mjölken och surdegen.
Tillsätt salt, socker, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i ca 3 timmar. Dra lite i degen varje halvtimme för att hjälpa den bilda fina glutentrådar.

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 msk kanel

Kavla ut degen till en stor rektangel.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bred på degen. Vik degen en gång, långsida mot långsida.
Dela degen i ca 2 cm breda remsor och tvinna den ett par varv innan de snurras ihop till en bulle.
Lägg på små plåtar som får plats i kylen. Täck med kökshanddukar, plasta in med plastpåsar och ställ i kylen för att jäsa över natten.

Ta fram plåtarna en timme innan de ska gräddas. Sätt ugnen på 230 grader (ej varmluft).
Bullarna kan kännas lite hårda när de kommer ut från kylen men det gör inget. De blir bra vid gräddning.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda 10-15 minuter eller tills de fått fin färg.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *