Danskt rågbröd

Kompakt och fullt av smak! Danskt rågbröd är så fantastiskt gott!
Receptet tar lite tid men ger ett supergott bröd så det är väl värt att vänta på!

Börja som vanligt med att mata surdegen innan du sätter igång så att den har hunnit komma igång och bli aktiv. Det tar ca 4-6 timmar innan min surdeg är redo lite beroende på temperatur i köket.

Receptet kräver surdeg både dag 1 och dag 2. Om din surdeg är väl etablerad räcker det med att mata den innan du börjar baka dag 1. Ställ sen in resterande surdeg i kylen tills nästa dag. Då behöver du inte mata surdegen igen innan du använder ytterligare surdeg till receptet.

Recept Danskt rågbröd – ger två bröd:

Steg 1:
Blanda följande ingredienser och låt stå i rumstemperatur över natten eller minst 5-6 tim.

400 g vatten
50 g rågsurdeg (pigg och bubblig)
175 g krossad råg
60 g grovt rågmjöl
80 g solroskärnor
40 g pumpakärnor
75 g linfrön
25 g sesamfrön
20 g havssalt

Steg 2:
Blanda degen från steg 1 med följande ingredienser;
200 g vatten
50 g rågsurdeg
200 g grovt rågmjöl
200 g dinkel eller fullkornsvetemjöl
150 g vetemjöl
150 g mörk sirap

Arbeta degen i maskin minst 10 min. Det blir en väldigt kladdig deg (som senare ”klickas” i formarna).
Låt vila i bunken 30 min.
Arbeta ytterligare 1 min och låt sen vila 30 minuter igen.

Fördela degen i 2 bakplåtspappers klädda brödformar och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur och sedan över natten i kylen.

Ställ ugnen på 230 grader. Ställ in brödet och kasta in lite vatten i botten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader och grädda ca 1 timme tills innertemperaturen är 98 grader.

Låt svalna ca 10 minuter på galler och plasta sen in den medan de är fortfarande är varma och låt sen vila ett dygn för bästa resultat.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *