Addera smaksättning till dina degar! Du kommer inte bli besviken!
Ingredienser till två bröd:
620 g vatten
800 g mjöl (350 g Manitoba Cream, 200 g Ramlösa Rustique, 150 g rågsikt och 100 g fint rågmjöl)
150 g surdeg – pigg och bubblig
19 g salt
Rostade sesamfrön efter behag. Jag hade ca 3/4 dl.
Ytterligare sesamfrön som topping – ej rostade eftersom de rostas i ugnen när brödet gräddas.
Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.
Addera salt och rostade sesamfrön och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin. När du ser att degen ändrar struktur och börjar bli mer homogen och hålla ihop är den färdigblandad.
Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar.
Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
För varje vik blir degen mer och mer följsam och mindre kladdig. Det är glutenet i degen som byggs upp samtidigt som degen ökar i volym och bildar små bubblor på degytan.
Ta sen ut degen ur bunken på mjölat bakbord och dela upp i två lika delar och forma till runda bollar. Låt ligga på köksbänken i ca 20 minuter utan att täcka över dem. Forma sen varje boll till ett bröd genom att vika det tight för att skapa spänning i degytan. Jobba med lätta händer för att bevara så mycket som möjligt av degens luftiga struktur.
Rulla degytan i sesamfrön och placera sen varje bröd i en jäskorg och täck med plast.
Låt stå på köksbänken ytterligare en timme eller två innan de ställs i kylen över natten.
Nästa dag:
Starta ugnen på 230 grader varmluft.
Ta ut bröden ur jäskorgarna och snitta valfritt mönster innan de gräddas i ca 20-25 minuter (med ånga i början) tills ytan fått en fin färg.
Ånga skapas lätt genom att kasta in ett halvt glas vatten på ugnsgolvet precis innan luckan stängs.
Låt bröden svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!
