Enkorn – skrädmjöl – vetemjöl

Att blanda olika mjölsorter är bland det roligaste som finns när det kommer till brödbakning. Det var faktiskt en av anledningarna till att jag skapade den här bloggen och mitt instagramkonto – för att hålla reda på alla blandningar och dela med mig av resultatet!

Ingredienser till två bröd:
500 g vetemjöl
150 g enkorn
100 g skrädmjöl
550 g vatten
120 g surdeg
20 g salt
En skvätt olivolja

Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme.
Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur ca en timme till.
Addera salt och olivolja och blanda ordentligt.

Täck bunken med lock och titta till degen varje timma och gör en serie stretch & fold.
Efter ca 4 timmar är det dags att forma bröden.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och och dela upp i två delar. Forma varje del till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 20 minuter.

Preppa jäskorgar med mjöl och forma sen bröden en sista gång och lägg i varsin korg. Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca 1-2 timmar innan de plastas in (dra en ren plastpåse över bröden. Två jäskorgar får plats i en vanlig påse). Ställ in i kylen över natten.

Nästa morgon:
Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme och placera en baksten eller bakplåt i ugnen och låt den bli ordentligt varm. Snitta bröden innan gräddning.
Grädda ca 25-30 minuter tills bröden fått fin, mörk färg.

Låt svalna på galler minst 45 minuter innan du skär upp fina skivor och njuter av ditt nybakade bröd!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *