Den eviga diskussionen… frukt i bröd eller ej! Jag tycker i alla fall att det är jättegott! Den som bakar får bestämma – eller hur? Det fin-fina är att det går att utesluta om man är tveksam… men ingen minns en fegis – så testa!
Hacka och blötlägg den torkade frukten innan så de tillför fukt till brödet och inte torkar ut det.
Ingredienser till 12 frallor;
350 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
100 g Emmer
50 g rågsikt
450 g vatten
140 g surdeg
20 g salt
70 g torkade, blötlagda aprikoser
50 g hackade hasselnötter
Blanda mjöl och vatten och låt stå 30-60 minuter.
Addera surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ca 30 minuter och ha sen i salt och resterande ingredienser. Knåda samman till en smidig, lite kladdig deg och låt sen vila i bunken ca 30 minuter.
Låt sen degen vila i bunken (täckt med plast eller lock) i ca 4-5 timmar. Ungefär en gång i timmen tittar du till degen och viker den över sig själv ett par gånger.
Efter sista viket kan bunken stå ytterligare 1-2 timmar på köksbänken.
Ställ sen in bunken i kylen och låt vila till nästa dag.
Nästa morgon
Ta fram degen ur kylen och sätt ugnen på 230 grader varmluft. Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och drag försiktigt ut degen till en rektangel. Dela försiktigt upp den i ca 12 bitar.
Grädda ca 20 minuter.
Låt svalna på galler.