Lingonbröd – nygammal favorit i hembakad version! Otroligt smakrika frallor med lingon och rågkross.
Ingredienser till 12 frallor och ett bröd;
150 g frysta lingon
250 g rågkross
175 g kokhett vatten
50 g muscovadosocker
25 g havssalt
150 g surdeg
200 g mjölk
500 g vatten
350 g rågmjöl
700 g vetemjöl
Skålla rågkrosset genom att hälla det heta vattnet över dem i en stor skål. Låt stå 30 minuter.
Blanda sen i lingon, socker och salt och rör om. Se till att blandningen är ljummen (under 42 grader) innan surdegen adderas.
Värm vatten och mjölk till ca 40 grader och addera sen till blandningen tillsammans med rågmjölet. Arbeta sen in vetemjölet. Det blir en ganska kladdig deg.
Låt stå övertäckt i rumstemperatur 1-2 timmar. Knåda sedan degen igen en kort stund och låt sen jäsa i bunken ytterligare 2-5 timmar tills den har ökat ordentligt i volym. Titta till degen en gång i timman och vik den lätt över sig själv i bunken.
Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och dela upp i två delar. Forma den ena delen till ett bröd och placera i jäskorg med en plastpåse runt om.
Den andra delen läggs i en bunke med lock. Ställ både brödet och bunken i kylen över natten.
Nästa morgon:
Sätt ugnen på 230 grader.
Dela upp degen i lagom stora bitar till frallor. Grädda ca 20 minuter.
Brödet snittas och gräddas ca 45 minuter.