Nu undrar ni säkert… ”Innehåller den kakan surdeg?” Jo, men visst gör den det!
Receptet på en stark och effektiv surdeg att baka bröd med stavas nämligen B R O W N I E S!
Hur hänger det ihop? Jo – för att få en stark surdeg behöver den matas med mjöl och vatten regelbundet. Det resulterar i att det produceras en massa surdeg som jag inte hinner baka bröd med. Den surdeg jag häller av innan jag matar det som är kvar i burken kan med fördel användas i browniesmet, pannkaks- eller våffelsmet! Bra va?!
Testa t ex Brownie med surdeg… sjukt gott!
Ingredienser;
150 g mörk choklad
120 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
100 g surdeg (behöver inte vara aktiv – använd med fördel avhäll från din surdeg. Obs! Dofta på surdegen så den inte doftar för surt)
1 dl mjölk
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
En nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält choklad och smör i en kastrull i ett vattenbad.
Häll sen chokladen och smöret i en bunke. Knäck i ett ägg i taget och rör runt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem tillsammans med surdeg och mjölk i smeten.
Häll smeten i en mindre ugnsform (ca 15x15cm) klädd med bakplåtspapper.
Grädda ca 15-17 minuter.
Överskott av surdeg kan alltså med fördel användas i bakverk, eller pannkaks- och våffelsmet!