Nu är det bara pålägget som saknas! Vad kan tänkas passa bäst till ett surdegsbröd bakat på ölandsvete, enkorn och råg? Jag är inte så uppfinningsrik när det kommer till pålägg, men en klassiker är ju ost och apelsinmarmelad!
Ingredienser till två bröd:
300 g Ölandsvetemjöl
100 g enkorn
100 g rågmjöl
100 g Manitoba Cream
450 g vatten
120 g surdeg
20 g salt
En skvätt olivolja
Gör så här
Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme.
Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur ca en timme till.
Addera salt och olivolja och blanda ordentligt.
Täck bunken med lock och titta till degen varje timma och gör en serie stretch & fold.
Efter ca 4 timmar är det dags att forma bröden. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och och dela upp i två delar. Forma varje del till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 20 minuter.
Preppa jäskorgar med mjöl och forma sen bröden en sista gång och lägg i varsin korg. Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca 1-2 timmar innan de plastas in (dra en ren plastpåse över bröden. Två jäskorgar får plats i en vanlig påse). Ställ in i kylen över natten.
Nästa morgon
Sätt ugnen på 230 grader över/undervärme och placera en baksten eller bakplåt i ugnen och låt den bli ordentligt varm.
Snitta bröden innan gräddning.
Grädda ca 25-30 minuter tills bröden fått fin, mörk färg.
2 kommentarer
Hej,
jag undrar vilken sorts rågsikt du använder, är det oblandad rågsikt eller blandad?
Är det alltid rågsurdeg?
/Amalia
Hej, jag använder den vanligaste rågsikten som finns i de flesta mataffärer. Ibland har jag rågsurdeg och ibland vetesurdeg. Jag tyckar att rågsurdeg har lite mer power 🙂