Ett riktigt vasst rakblad är hemligheten bakom definierade snitt på brödets yta.
Ingredienser till två mindre bröd:
300 g vetemjöl special
200 g rågsikt
100 g finmalt rågmjöl
450 g kallt vatten
120 g surdeg
16 g salt + en klick honung
Gör så här:
Börja med att blanda mjöl och vatten till en kladdig deg. Täck skålen med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter. Tillsätt sen surdeg och blanda ordentligt. Täck skålen med lock och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter till.
Addera salt + honung och blanda ihop till en smidig deg.
Täck skålen och titta sen till degen varje timma och gör en serie stretch & fold. Efter ca 4 timmar är det dags att forma bröden.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och och dela upp i två delar. Forma varje del till en rund boll och täck med en kökshandduk. Låt ligga ca 10 minuter.
Preppa jäskorgar med mjöl och forma sen bröden en sista gång och lägg i varsin korg. Täck med kökshandduk och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter till en timme innan de plastas in (dra en ren plastpåse över bröden. Ju varmare det är i köket desto kortare tid. Två jäskorgar får plats i en vanlig påse). Ställ in i kylen över natten.
Nästa dag:
Sätt ugnen på 230 grader och placera en baksten eller bakplåt i ugnen och låt den bli ordentligt varm.
Snitta bröden innan gräddning mer ett supervasst rakblad.
Grädda ca 20-25 minuter tills bröden fått fin färg.