Jag passar på att baka medan solen gömmer sig bakom molnen och temperaturen är lite mer human! Att baka surdegsbröd när temperaturen är närmre 30 grader är lite klurigt eftersom de vanliga tidsramarna måste justeras. Värmen gör att jäsningen går mycket fortare än planerat.
Ingredienser till 2 bröd:
300 g Manitoba Cream
200 g Rustique vetemjöl
100 g Dinkelmjöl
150 g rågsikt
550 g vatten
150 g surdeg
23 g salt
En skvätt rapsolja
Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg och låt stå (autolys) i ca 60 minuter.
Addera sen surdegen och blanda ordentligt. Låt stå ytterligare 20 minuter. Sist åker salt och rapsolja i – blanda ordentligt!
Under ca 3-4 timmar ska degen jäsa i rumstemperatur. Var 30:e-60:e minut görs en stretch & fold för att bygga upp glutenet i degen.
Forma sedan brödet till 2 runda bollar och låt vila på köksbänken under en handduk i ca 20 minuter.
Forma sen igen och lägg i varsin jäskorg, täck med handduk. Låt stå framme i rumstemperatur ca 1 timme och lägg sen i en plastpåse och ställ i kylen över natten.
Dag 2
Ta fram bröden ur kylen och sätt ugnen på 230 grader (över/undervärme) samtidigt som du placerar en baksten/bakplåt i ugnen.
Låt ugnen bli ordentligt varm.
Snitta valfritt mönster i brödet innan gräddning.
Grädda ca 25-30 minuter tills brödet fått fin färg och hård skorpa.