Foccacia – fluffiga bitar med knapriga kanter! Helt oemotståndliga!
Ingredienser till en mindre form:
350 g mjöl (250 g vetemjöl & 100 g durummjöl)
270 g vatten
60 g surdeg
6 g salt
Olivolja, havssalt och valfria örter eller grönsaker som topping om man vill.
Blanda mjöl och vatten och låt stå ca 30 minuter.
Tillsätt surdeg och blanda väl och låt stå ytterligare 30 minuter.
Tillsätt salt och blanda sen i ca 10 minuter i maskin för att få en slät och fin deg.
Lägg degen i en oljad plastlåda eller bunke med lock och låt stå framme i rumstemperatur. Under 3-4 timmar tittar du till degen och viker den över sig själv ett par ggr.
Stjälp sen upp degen i en oljad ugnsform och täck med plast. Låt stå framme i rumstemperatur ytterligare en timme och placera sen i kylen för långsam jäsning ca 12-18 timmar (inte så noga).
När det är dags för gräddning – ta fram formen ur kylen och sätt ugnen på 230 grader.
Häll lite olivolja på toppen av degen och tryck sen fingertopparna (rena såklart) ner i degen så oljan åker ner i hålen. Toppa med örter, grönsaker och havssalt eller låt den vara neutral med endast lite havssalt.
Grädda ca 20-25 minuter tills den fått fin färg!