Aprikos- och hasselnötsbröd är en av mina favoriter! Rosta hasselnötterna innan så får de ännu mer smak!
Ingredienser till 2 bröd:
800 g mjöl (550 g Manitoba Cream, 130 g rågsikt, 70 g dinkel och 50 g rågmjöl)
600 g vatten
180 g surdeg
19 g salt
100 g torkade aprikoser
50 g hasselnötter
Finhacka aprikoserna och blötlägg dem.
Rosta hasselnötterna ca 10-15 minuter i en airfryer i ugnen på ca 200 grader. Låt svalna och gnugga sen bort skalet och hacka grovt.
Blanda vatten, mjöl och surdeg ordentligt. Täck bunken med lock eller plast och låt stå i ca 30 minuter.
Tillsätt sen salt och kör i maskin ca 10-15 minuter. Täck bunken igen och låt stå ytterligare 30 minuter.
Tillsätt sen avrunna aprikoser och nötter och blanda i maskin. Täck sen igen och låt stå i 3 timmar på köksbänken. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 3 timmar ska degen ha ökat i volym och kännas följsam. Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och dela i två delar och forma varje del till en rund boll. Låt ligga och slappna av ett par minuter.
Forma sen varje del till ett bröd som passar jäskorgen.
Låt stå i rumstemperatur 30 minuter till och ställ sen i kylen över natten. Täck med plast.
När det är dags att grädda – värm ugnen till 230 grader varmluft i god tid. Grädda (med ånga i början) ca 25 minuter.