En riktig julklassiker som passar adventsfikat eller till vilken fika som helst!!
Ingredienser till en stor kaka:
5 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 nypa vaniljpulver
75 g smör
2 msk pepparkakskryddor med apelsin alt. lika delar kanel, ingefära och nejlikor.
1 1/2 dl naturell yoghurt
5 1/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl frysta lingon
Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en stor sockerkaksform.
Smält smöret tillsammans med kryddorna och låt svalna lite.
Vispa ägg, socker och vaniljpulver riktigt fluffigt.
Blanda yoghurt med smöret och vänd ner i äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta ner i äggsmeten och vänd sen försiktigt ihop alla ingredienser. Vispa inte!
Vänd ner lingonen.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter. Prova med sticka på slutet – den ska inte vara kladdig i mitten.
Låt svalna innan du försiktigt lossar kakan i kanterna och sedan vänder upp på ett fat.