Frallor kan innehålla massor av goda saker! Denna gång frön, aprikoser och hasselnötter!
Fördeg:
25 g frisk och bubblande surdeg blandas med 100 g vatten och 100 g vetemjöl.
Blanda ihop och låt stå på köksbänken i minst 5-6 timmar.
Resterande ingredienser:
750 g mjöl (här en blandning av 450 g vetemjöl, 200 g rågsikt och 100 g rågmjöl)
525 g vatten
19 g salt
1/2 dl av var: Pumpakärnor, solroskärnor och hackade hasselnötter
Torkade aprikoser (ca 10 st) i mindre bitar.
Blanda vatten och mjöl ordentligt i maskin eller för hand. Låt vila övertäckt ca 20 minuter.
Tillsätt fördegen och blanda ordentligt. Låt vila ca 20 minuter till. Tillsätt sen salt, frön, frukt och nötter och blanda ca 10 minuter i maskin eller något längre tid för hand.
Låt sedan degen stå på köksbänken i ca 4 timmar för att bulkjäsa. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Vid sista viket ska degen ha dubblat i storlek och kännas lätt, smidig och luftig. Om den inte riktigt är där kan den stå ytterligare en timme på köksbänken.
Ställ sen in degen i en bunke med lock i kylen över natten.
Nästa morgon: slå på ugnen på 230 grader varmluft.
Dela upp degen i ca 12 delar och strössla över solros- och pumpakärnor och lägg sen på en plåt i väntan på att ugnen ska bli ordentligt varm.
Grädda ca 20 minuter tills de fått fin färg och knaprig skorpa.
Låt svalna på galler minst 45 minuter.