Morotsbröd bakat i brödformar. Formarna hjälper till att behålla formen på bröden och passar perfekt när du känner att degen är åt det lösa hållet. Det händer lätt när man har i t ex riven morot i degen.
Recept till 2 bröd:
620 g vatten
800 g mjöl (här en blandning av 300 g Manitoba Cream, 300 g stenmalet vetemjöl special och 200 g rågsikt)
150 g surdeg (pigg och bubblig)
100-150g finriven morot
19 g salt
En klick honung
Gör så här:
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt och låt sen stå på köksbänken i ca 30 minuter.
Addera sen salt, morot och honung och blanda ordentligt – ca 10 minuter i maskin.
Låt sen degen stå i en bunke med lock (eller plastfilm) på köksbänken i ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Forma sen degen lätt till två avlånga bröd. Placera i brödformar med bakplåtspapper. Täck med plast och låt stå på köksbänken 1-2 timmar innan de sen ställs in i kylen.
Nästa dag: Starta ugnen på 230 grader varmluft och låt den bli ordentligt varm.
Grädda på 230 grader varmluft i ca 20-25 minuter med ånga i början.
Låt svalna ca 45 minuter innan du njuter av dina nybakade bröd!



