Premiär i pizzaugnen

Jag har köpt en vedeldad pizzaugn och igår var det premiär! Det ska bli så kul att testa vad denna skönhet kan producera! Tänker mig pizza, bröd, gratänger, pajer etc.

Ugnen ska fungera för både pizza- och brödbakning då höjden är något högre än de ugnar som endast är till för pizzabakning.

Jag har placerat ugnen på ett par små bord och lagt stora kakelplattor som underlägg ifall det skulle bli för varmt – safety first!
Inser att ett större bord med bakyta precis bredvid ugnen vore optimalt så nu börjar jakten på det perfekta ordet till ugnen!

Jag provade att grädda pizzor i ugnen med ved och kol i kombination. Värmen kom upp i ca 350 grader men sjönk snabbt när veden/kolen brunnit en stund. Man behöver vakta elden och ”mata” den med jämna mellanrum för att få en jämn temperatur. Det är ju det som är en del av charmen!
Inser att jag kommer att behöva kalibrera både teknik och värme och det kräver tålamod!

Premiärpizzorna blev goda och efter lite kladd med den första pizzan blev resultatet bättre när jag ökade tjockleken på pizzadegen något. Extra mjöl under pizzan underlättar även när den ska upp på pizzaspaden och sen in i ugnen.
Test med brödbakning blir nästa utmaning!

Skriv gärna i kommentarsfältet vad ni vill se tillagat i ugnen!

You may also like

1 kommentar

  1. Vi har haft en Ooni Pro ungefär ett år, en helt fantastisk pizzaugn och ett förhållandevis lågt pris. Första sex månaderna blev det pizza nästan varje helg. Nu var det ett tag sedan, men finns det något bättre än nybakt Napolian style pizza?!? Sålde vår Morsö Forno som i och för sig var väldigt snygg, men kostade ca. 20’ och inte alls lika snabb och bra som Oonin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *