Surdegspizza – nytt förbättrat recept

Surdegspizza ändå… det är inte mycket som slår det kan jag tycka! Jag testade en annan mjölbladning i degen denna gång som jag tycker blev väldigt lyckad.

Ingredienser till 8 mindre pizzor:
800 g mjöl (600 g vetemjöl special och 200 g durumvete)
600 g vatten
120 g surdeg
19 g salt
1 msk olivolja

Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt tills det inte kvarstår några torra partier. Täck med lock eller plast och låt stå på köksbänken i 30 minuter.
Tillsätt sen salt och bearbeta degen ordentligt i maskin tills den går ihop ordentligt. Degen ska bli blank och smidig – våga bearbeta lite längre!

Sen ska degen vila i bunken i 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar är det dags att dela upp degen i 8 delar. Forma varje deg till en rund boll och lägg i separata lådor/burkar. Jag brukar spara cremefraiche burkar eller liknande som är lätta att stapla i kylen.
Ställ in alla burkar i kylen över natten. De kan stå upp till 3 dygn i kylen.

Grädda i pizzaugn eller hushållsugn med pizzasten.
Toppa med favoriter som starka ostar, svamp, lök av olika sorter och kanske en god salami!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *