Surdegens kretslopp… Från matning till bakning och sen om och om igen!
Ge din surdeg lite kärlek så ger den magiskt bröd tillbaka!
Såhär brukar jag göra!
Steg för steg:
Ta en matsked surdeg från burken och lägg i en mindre skål.
Släng resterande surdeg i burken i soppåsen (inte i vasken).
Det går även bra att använda överbliven surdeg till andra bak (sök på sourdough discard).
Diska burken.
Mata den surdeg du sparade i skålen med lika delar mjöl och vatten. T ex 100g mjöl och 100 g vatten. Använder du rågmjöl kan lite mer vatten behövas.
Blanda ordentligt och häll sen upp din nymatade surdeg i den rengjorda burken och justera gummisnodden till nivån där surdegen är som nymatad.
Låt sen burken stå på köksbänken i 4-5 timmar och låt den bubbla upp och bli aktiv igen.
När surdegen minst har dubblat i volym är det dags att baka!
När du använt den surdeg du behövde i receptet t ex 150g så finns det ca 50-70 g surdeg kvar i burken. Här har du två val – antingen mata med lika delar mjöl och vatten igen om du ska baka senare samma dag igen eller imorgon. Eller – skrapa ner surdegen från kanterna på burken, stänga locket och ställa in i kylen. Där kan den stå i upp till 2 veckor (även längre om det är en etablerad surdeg). När du sen vill baka igen tar du fram burken och matar med lika delar vatten och mjöl och väntar 4-5 timmar innan det är dags att baka! Har surdegen stått länge i kylen kan 2-3 matningar vara bra för att få ordentlig fart på den igen!
Happy baking!