Ta hand om din surdeg

Surdegens kretslopp… Från matning till bakning och sen om och om igen!
Ge din surdeg lite kärlek så ger den magiskt bröd tillbaka!
Såhär brukar jag göra!

Steg för steg:
Ta en matsked surdeg från burken och lägg i en mindre skål.
Släng resterande surdeg i burken i soppåsen (inte i vasken).
Det går även bra att använda överbliven surdeg till andra bak (sök på sourdough discard).

Diska burken.

Mata den surdeg du sparade i skålen med lika delar mjöl och vatten. T ex 100g mjöl och 100 g vatten. Använder du rågmjöl kan lite mer vatten behövas.

Blanda ordentligt och häll sen upp din nymatade surdeg i den rengjorda burken och justera gummisnodden till nivån där surdegen är som nymatad.
Låt sen burken stå på köksbänken i 4-5 timmar och låt den bubbla upp och bli aktiv igen.

När surdegen minst har dubblat i volym är det dags att baka!

När du använt den surdeg du behövde i receptet t ex 150g så finns det ca 50-70 g surdeg kvar i burken. Här har du två val – antingen mata med lika delar mjöl och vatten igen om du ska baka senare samma dag igen eller imorgon. Eller – skrapa ner surdegen från kanterna på burken, stänga locket och ställa in i kylen. Där kan den stå i upp till 2 veckor (även längre om det är en etablerad surdeg). När du sen vill baka igen tar du fram burken och matar med lika delar vatten och mjöl och väntar 4-5 timmar innan det är dags att baka! Har surdegen stått länge i kylen kan 2-3 matningar vara bra för att få ordentlig fart på den igen!

Happy baking!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *