Vårens första pizza gräddad ute i pizzaugnen smakar alltid bäst!
Fördeg:
20 g surdeg
100 g vatten
100 g mjöl (gärna en blandning av vete och råg)
Blanda ihop och låt stå på köksbänken över natten eller minst 6 timmar.
Ingredienser till ca 7 pizzor:
600 g vatten
800 g mjöl (här en blandning av 300 g durumvete, 250 g vetemjöl special och 250 g dinkel)
All fördeg (220 g)
20 g salt
1 msk olivolja
Blanda vatten, fördeg och mjöl till en kladdig deg tills inga torra partier finns kvar. Låt stå övertäckt i bunken ca 30 minuter.
Tillsätt salt och olivolja och blanda tills degen går ihop bra och känns smidig.
Låt sen vila i bunken i 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar ska degen delas upp i bitar som ska bli pizzor senare. Forma varje del till en runt boll och lägg i separata plastlådor med lock – tillräckligt stora för att degen ska kunna expandera något till medan de vilar i kylen.
Låt bunkarna stå framme på köksbänken en timme till och ställ dem sen i kylen över natten – upp till 36 timmar går bra!
Grädda på hög värme i pizzaugn eller på högsta värme i vanlig ugn – gärna med pizzasten.
Hoppas du testar mitt recept på dinkel- och durumpizza!
Happy baking!