Surdegs pizza med Créme Fraiche / purjolök / champinjoner / potatis / ädelost
Ingredienser till ca 10-12 små pizzor:
700 g vatten
175 g rågsurdeg
350 g durummjöl
650 g Tipo 00 mjöl
20 g havssalt
2 msk olivolja
2 tsk ljus sirap
Blanda ut surdegen i vattnet och tillsätt allt durummjöl och sen vetemjölet. Blanda väl och täck sen med plastfolie och låt vila i bunken 30-45 minuter.
Tillsätt sen salt och kör degen i maskin några minuter och tillsätt sen olivolja och sirap. Kör degen i ca 5-7 minuter på låg hastighet.
Täck bunken med plastfolie igen och låt vila 30 minuter. Gör sen stretch and fold (ta tag i degens kant och dra den uppåt och vik sen in den över degen. Upprepa runt om hela bunken). Upprepa ca 4 ggr med 45 minuters mellanrum.
Låt jäsa ytterligare ca 2 timmar från sista omgången.
Dela upp i bollar och lägg på mjölad bricka som får plats i kylen och täck med handduk och plastpåse/plastfolie.
Kalljäs 12-24 timmar.
Ta fram degen en timme innan gräddning.
Bianco är min absoluta favorit! Bred på ett tunnt lager med cremefraiche istället för tomatsås, addera sen ost, tunnt skivad rå potatis, tunnt skivade champinjoner och strössla lite purjo över hela härligheten.