Med lite italiensk musik i bakgrunden drömmer jag mig bort till det soliga Italien genom att baka mina egna surdegspizzor i en vedeldad ugn i trädgården! Det är inte alls svårt att få till magiska pizzor hemma i ditt eget kök – oavsett om du har en vedeldad pizzaugn eller ej! Degen är såklart viktig att få till! Mitt recept nedan återkommer jag gärna till gång på gång för att det ger väldigt goda pizzor!
Ingredienser till 6 pizzor;
800 g mjöl (här en blandning av 400 g Manitoba Cream, 300 g Tipo00 och 100 g durum)
520 g vatten
200 g vetesurdeg
22 g salt + 2 msk vatten
16 g olivolja
Blanda vatten, surdeg och mjöl ordentligt tills det inte kvarstår några torra partier. Täck med lock eller plast och låt stå på köksbänken i 30 minuter.
Tillsätt sen salt och olivolja och bearbeta degen ordentligt i maskin tills den går ihop ordentligt. Degen ska bli blank och smidig – våga bearbeta lite längre!
Sen ska degen vila i bunken i 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar är det dags att dela upp degen i 6 delar. Forma varje deg till en rund boll och lägg i separata lådor/burkar.
Ställ in alla burkar i kylen över natten. De kan stå upp till 3 dygn i kylen.
Grädda i pizzaugn eller väldigt varm (minst 230 grader) hushållsugn med pizzasten.
Toppa med favoriter som starka ostar, svamp, lök av olika sorter och kanske en god salami!