Morotsbröd till helgfrukost! Ett saftigt och gott bröd som passar utmärkt att baka i brödform.
Ingredienser till två bröd;
525 g vatten
750 g mjöl (här 400 Manitoba Cream, 200 g rågsikt och 150 g dinkel fullkorn)
150 g surdeg
200 g riven morot
19 g salt
Blanda mjöl och vatten till en kladdig deg och låt vila i bunken en halvtimme.
Skala och riv under tiden morötterna. 200 g är ca 3 normalstora morötter.
Tillsätt surdegen till degen och blanda ordentligt och låt sen vila ytterligare en halvtimme.
Tillsätt morötterna och saltet och arbeta degen ordentligt i maskin – upp till 10 minuter.
Sen ska degen vila i rumstemperatur ca 4 timmar. Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.
Efter 4 timmar ska degen delas upp i två delar och placeras i varsin brödform. Låt stå ytterligare en timme i rumstemperatur täckt med en kökshandduk. Plasta sen in och ställ i kylen över natten.
Morgonen efter när det är dags att grädda så sätt ugnen på 230 grader varmluft i god tid så ugnen blir ordentligt varm.
Grädda 25-30 minuter och låt sen svalna på galler.