Kombinationen av äpplen, mandelmassa och mördeg är inte äcklig direkt!
Perfekt att ta tillvara alla goda äpplen som nu finns i överflöd!
Äppelgalette (ca 8 bitar)
Mördeg:
150 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten
Tärna smöret i små bitar och nyp ihop det med mjölet och florsockret. Tillsätt ett ägg och vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg i en plastpåse och tryck ut till en platt form så är det enklare att börja kavla sen. Lägg i kylen nån timme.
Mandelcreme:
50 g rumstempererat smör
100 g mandelmassa
1 ägg
En nypa grovmalen kardemumma
1/2 tsk vaniljsocker
Vispa smör och riven mandelmassa. Tillsätt ägg, kardemumma och vaniljsocker och vispa slätt. Ställ åt sidan och ta sen fram degen ur kylen.
Sätt ugnen på 190 grader.
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper så den är ca 4 mm tjock ungefär.
Bred mandelcremen på degen men spara ca 5 cm till kanten.
Skölj ca 3 äpplen och skiva i tunna skivor. Placera ut äpplen på mandelcremen i ett fint mönster.
Vik in kanterna på degen in mot mitten. Strö över mandelspån och lite råsocker. Pensla kanten på degen med äggula om den är lite torr så fastnar mandelspånen bättre.





Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Pudra lite florsocker på toppen och servera med en klick glass eller vaniljsås!

2 kommentarer
Galetten var supergod
Vad roligt att ni gillade den!