Många goda grejer i en och samma kaka! Jag bakar rätt ofta banankakor här hemma av lite olika anledningar… dels för att det är så förbaskat gott och dels för att det ganska ofta finns prickiga bananer som jag helst inte vill slänga!
I den här kakan testade jag att även riva ner lite äpple eftersom det finns i överflöd såhär på höstkanten. Nu har vi inget eget äppelträd, men däremot snälla grannar som mer än gärna delar med sig!
Ingredienser till en kaka bakad i en avlång brödform (1,5-2 liter):
100 g rumstempererat smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 bananer
2 rivna äpplen
4 dl mjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
100 g hackad mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra formen och bröa med kokosflingor eller ströbröd.
Mosa ihop smör, mosade bananer och rivna äpplen (med skal om man vill).
Vispa ägg och strösocker fluffigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll ner i äggsmeten med mjölk och banan- och äpplemoset. Hacka chokladen och rör ner. Rör slätt med en slickepott.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Prova med en sticka mot slutet av gräddningen – stickan ska inte vara kladdig.
Låt svalna i formen och skär sedan centimetertjocka skivor och njut!