Surdegsbröd i gjutjärnsgryta

Att grädda bröd i gjutjärnsgryta är ett lätt sätt att få ett perfekt gräddat bröd. Locket hjälper till att hålla ångan nära brödet den första delen av gräddningen. Grytans form hjälper också till att forma och stötta brödet så det inte flyter ut.

Ingredienser till 1 bröd:
500 g mjöl (här 100 g dinkel, 50 g rågmjöl, 150 g öländskt lantvete och 200 g vetemjöl)
350 g vatten
70 g surdeg
12 g havssalt

Det finns ingen ”vetenskap” bakom mjölblandningen utan det var mer en fråga om ”man tager vad man haver…” Just denna blandning tycker jag blev otroligt god!

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg. Låt stå övertäckt i bunken i 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och salt och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter övertäckt.
Stretch & fold var 30:e minut i två timmar. För varje omgång blir degen mer och mer stark och smidig och håller ihop väl.

Forma degen till ett bröd och lägg i jäskorg och låt vila i kylen över natten.

Ta fram brödet ur kylen när du sätter igång ugnen på 230 grader på över/undervärme. Placera en gjutjärnsgryta i ugnen när den är kall och låt den värmas upp tillsammans med ugnen.

Placera brödet på ett bakplåtspapper och snitta mönster.
Grädda i 15 minuter med lock och ytterligare 20 minuter utan lock tills brödet fått fin färg och knaprig skorpa.
Låt svalna på galler.

You may also like

6 kommentarer

    1. Mönstret gör jag med ett vasst rakblad på frihand. Jag har ingen mall, men man kan skissa mönstret med en tandpetare eller liknande innan man snittar med rakbladet för att ha linjer att gå på. Lycka till!

  1. Dum fråga kanske men när jag provat att göra surdegsbröd (oavsett vilket recept jag följer) så blir min deg så oerhört kladdig. Den är mjuk och elastisk när jag gör stretch and folds men sen bara kladdar den ned mina fingrar när jag ska försöka forma den. Har du några tips? Behövs det mer mjöl? Fler vikningar?

    1. Det kan bero på vilket mjöl du använder, men lite kladdig är degen oftast. Jag brukar hjälp till med en degskrapa och man får vara lite snabb och flink i fingarna när man formar degen. Mjöla ytan lätt så brukar det fungera bättre men tillsätt inte mer mjöl i receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *