Surdegsbröd med enkorn

Förvara gärna brödet med snittytan nedåt på en skärbräda istället för att plasta in i plastpåse med en gång efter gräddning. Det behåller brödets skorpa knaprig och fin. Plasta in eller frys ner det som inte går åt under första dygnet.


Ingredienser till 1 bröd:
500 g mjöl (här 200 g Ramlösa Rustique vetemjöl, 200 g enkorn och 100 g vetemjöl)
350 g vatten
80 g surdeg
13 g havssalt

Blanda allt mjöl och vatten till en kladdig deg. Låt stå övertäckt i bunken i 30 minuter.
Tillsätt sen surdeg och salt och blanda väl. Låt stå ytterligare 30 minuter övertäckt.

Stretch & fold var 30:e minut i två timmar. För varje omgång blir degen mer och mer stark och smidig och håller ihop väl.

Forma degen till ett bröd och lägg i jäskorg i en handduk och plasta in. Låt sen vila i kylan i 12-24 timmar.


Ta fram brödet ur kylen när du sätter igång ugnen på 230 grader.
Snitta brödet och grädda i ca 30 minuter tills brödet fått fin färg och knaprig skorpa.
Låt svalna på galler.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *