Hembakat vörtbröd – en riktig favorit! Man kan dessutom välja själv om russin ska ingå i degen eller inte!
Ingredienser till två bröd:
800 g mjöl (160 g fint rågmjöl + 640 g vetemjöl special)
620 g vatten
160 g surdeg
16 g salt
80 g mörk brödsirap
60 g flytande vört
100 g russin
Kryddor: 2 g malen pomerans, 2 g malen ingefära, 2 g mortlad kardemumma, 1 g malen nejlika
Blanda vatten, surdeg och mjöl. Låt stå i 30 minuter.
Under tiden möter du upp kryddorna och blötlägger russinen i lite vatten.
Bland i kryddorna, salt, vört och sirap och blanda ordentligt i ca 10 minuter. Låt sen stå övertäckt i bunken i 30 minuter.
Vik sen degen ett par gånger över sig själv ett par gånger. Täck igen och låt stå ytterligare 30 minuter.
Häll av vattnet från russinen och vik in dem i degen försiktigt. Täck igen och låt stå ytterligare 30 minuter.
Vik degen en tredje gång och täck igen och låt stå ytterligare 30 min.
Vik degen en fjärde gång och täck sen och låt sen stå övertäckt på köksbänken i 3 timmar.
Forma sen degen till bröd och lägg i jäskorgar och låt stå ytterligare 30 minuter på köksbänken. Plasta in korgarna och ställ sen in i kylen över natten.
Nästa dag:
sätt ugnen på 230 grader varmluft och låt den bli ordentligt varm.
Snitta mönster på brödet och grädda med ånga i 5 minuter. Gör sen det längsgående snittet och grädda ytterligare ca 15-20 minuter. Sänk värmen till 210 grader de sista 10 minuterna.
Låt svalna på galler.
2 kommentarer
Tack för vackra brödbilder och recept. Jag är nybörjare och ska prova dina bröd.
Men så roligt att höra! Hoppas jag kan inspirera till många goda brödbak!