Har du bakat pepparkakor?! Nej – bara tjuvstartat julen något med en julig granola!
En fantastisk doft av pepparkakor sprider sig i köket när jag gräddar granolan som för dagen fått sig en touch av klassiska julkryddor – kanel, kryddnejlika och ingefära!
Recept till en långpanna:
3 dl havregryn
2 dl rågflingor
2 dl dinkelflingor
1 dl riven kokos
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackade mandlar
Smaksätt med kanel, kryddnejlika och ingefära – ca 1 tsk av varje. Kanel kan du vara lite mer generös med om du vill!
1,5 dl vatten
3 msk neutral olja
2-3 msk flytande honung
Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Blanda de blöta ingredienserna i ett stort glas och rör runt.
Slå vätskan över de torra ingredienserna och rör runt tills det blandats. Fördela müslin på plåten och grädda sen i 2x 30 minuter. Rör runt på plåten vid halvtid så allt blir jämnt rostat. Om det är några fuktiga delar kvar efter en timme så öka på tiden 10-15 minuter.
Stäng sen av värmen och låt plåten stå kvar på eftervärme med luckan lite på glänt.
När müslin svalnat kan du addera russin eller annan torkad frukt i små bitar, kokos flakes, dinkelpuffar eller annan favorittopping!
Förvara i en fin burk med lock och är upp inom 2-3 veckor.