Lussebullar – julens klassiker!

Ingredienser till ca 40 bullar;
1000 g vetemjöl special
1/2 paket torrjäst
5 dl mjölk
1,5 g saffran (marinerad i 1 msk rom och ett par tsk strösocker för en vecka sedan)
1 ägg
250 g rumstempererat smör
100 g strösocker
200 g turkisk yoghurt (10% fett)
En nypa salt

Mät upp mjölet och blanda med torrjästen.
Värm försiktigt mjölken så den blir ljummen.
Blanda alla ingredienser utom smör i en degblandare. Kör degen så att ingredienserna går ihop väl.
Klicka sen in smöret (spara ca 50 g till fyllningen) i små klickar och blanda under tiden på låg hastighet. Låt degen blandas så att den blir smidig och börjar bilda glutentrådar. Det tar ca 10-15 minuter i maskin.

Täck sen bunken med lock eller plast och låt jäsa i en timme.
Ta sen ut degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på resterande smör (50g). Strö över lite råsocker om du vill och vik sen degen en gång – långsida mot långsida.
Kavla lätt så att degen går ihop bra. Skåra sen ut 2 cm breda remsor som du snurrar till bullar och lägger på en bakplåt för att jäsa en andra gång i ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 210 grader varmluft och låt den bli ordentligt varm.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.
Grädda ca 12-15 minuter tills de fått fin färg.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *