Surdegsbröd

Ibland blir det inte som man tänkt sig – men på nåt sätt bra ändå!
Meningen var att jag skulle gjort stretch & fold enligt receptet nedan… men roligare planer kom emellan och bunken fick stå på köksbänken och vänta i flera timmar.
Resultatet efter en natt i kylen efter det var en tråkig, platt deg som inte hade jäst nämnvärt.

Jag stjälpte upp degen på bakbordet och formade till ett bröd som fick vila i en jäskorg i rumstemperatur i ett par timmar.

Gräddade sen på bakstål på 230 grader i ca 30 minuter.

Ingredienser:
250 g vatten
12 g salt
130 g surdeg
375 g vetemjöl

Blanda vatten, salt och surdeg i en bunke tills det löst upp sig helt. Addera mjölet och blanda ihop för hand tills det har blivit en kladdig deg.

Låt vila i en timme i bunken och gör sedan stretch & fold var 30:e minut i 2-4 timmar (eller strunta i det om du har bättre saker för dig just då 😅).

Stjälp upp degen på bakbordet och forma försiktigt degen till ett runt bröd utan addera något mjöl alt. pyttelite mjöl…
Lägg degen i en väl mjölad jäskorg och lägg en kökshandduk över och låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar. Alt. ställ i kylen för långsam vila/jäsning ca 12 timmar.

Grädda på 230 grader i ca 30 minuter.

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *