Det handlar om timing – så bakar jag surdegsbröd

Mata din surdeg på morgonen/förmiddagen så har du nybakat surdegsbröd imorgon bitti!

Såhär brukar jag lägga upp mitt bakschema;

Ta fram surdegen ur kylskåpet och häll bort ca 80%.
Avhället kan man baka en massa härliga saker med så det behöver inte slängas!

Mata din resterande surdeg med så mycket mjöl och vatten så att du har ca 100 g kvar i burken efter bakning. Kräver receptet 150g surdeg ska du mata med 100g vatten och 100g mjöl. (50+100+100=250g).
Rör runt ordentligt och lägg locket på glänt och låt stå på köksbänken i ca 4-5 timmar.
Framåt lunchtid bör surdegen ha bubblat upp ordentligt och det är dags att baka.

Bakningen tar ca 1 timma. Blanda mjöl, vatten och surdeg och kör i maskin ca 15 minuter. Låt degen vila i bunken ca 30 minuter och addera sen salt och kör degen ca 10 minuter till. Stjälp upp degen i en oljad plastlåda med lock.

Under efterföljande 4 timmar ska nu degen stå och bulkjäsa.
Varje timme tittar du till degen och viker den lätt över sig själv ett par gånger.

Därefter är det dags att forma degen till bröd. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och dela upp den i så många delar du önskar. Forma till tighta bollar och låt den ligga på köksbänken i ca 20 minuter.
Forma sen en sista gång och lägg i jäskorgar och täck med kökshandduk.
Låt stå på köksbänken i ca en timma till och ställ sen in i kylen över natten.

Schema i korta drag;
4-5 timmar för surdegen att bli aktiv
1 timma bakning
4 timmar bulkjäsning
2 timmar forma och vila innan kylen
= ca 11-12 timmar

Alla surdegsbagare hittar naturligtvis sin egen metod men såhär brukar jag göra!

Hoppas tipsen kommer till användning! Spara gärna inlägget eller skicka till en vän!

Happy baking!

You may also like

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *