Med lite framförhållning går det att få ett magiskt gott bröd till frukost eller middag. Det tar ca ett dygn att baka brödet så planera när du behöver starta för att få brödet klart!
Bröd till frukost på lördag morgon – gör så här;
Torsdag kväll = mata surdegen och låt den stå framme på köksbänken till nästa morgon.
Fredag morgon = blanda ihop ingredienserna till brödet
Fredag förmiddag = stretch & fold och ställ sen i kylen för långsam jäsning fram till lördag morgon.
Lördag morgon = ta fram bröden och grädda.
Ingredienser till ett stort bröd eller två mindre:
150 g surdeg
500 g vatten
16 g havssalt
200 g dinkel sikt
500 g öländskt lantvete
Lös surdegen i vattnet och tillsätt resterande ingredienser. Blanda ihop med en slev tills det blir en kladdig deg.
Låt vila övertäckt i bunken i en timme. Täck med ett lock, plastfolie eller en tallrik.
Efter en timme har degen gått ihop mer och för att hjälpa degen att blida gluten gör du en serie Stretch & fold. Alltså ta tag i kanten på degen och dra den lätt uppåt och vik in den över degen. Fortsätt runt hela degen och låt den sen vila 30 minuter mellan gångerna. Upprepa minst 4 ggr.
Därefter är det dags att forma brödet(en). Ta ut degen på lätt mjölat bakbord och forma till bröd som passar dina jäskorgar. Det går bra med en bunke med en ren, torr kökshandduk som du pudrar mjöl över om du inte har en jäskorg.
Vik degen så att det bildas spänning på ytan. Lägg brödet med skarven uppåt i jäskorgen eller bunken. Jäs i kylen minst 12 timmar. Täck brödet med en kökshandduk och lägg allt i en plastpåse.
Grädda bröden på 230 grader i ca 35-40 minuter. Använd gärna en baksten eller plåt som alstrar värme i ugnen. Snitta brödet direkt innan gräddning för en mer kontrollerad sprickbildning.